junio 16, 2023

Aventura en Roma

Escrito por Coral Casallarch •  

Publicado el 02 noviembre 2022

Hola,

Us escric per explicar-vos una “aventura” que m’ha passat fa uns dies i em sento tant impotent que m’agradaria que no tornés a passar a ningú, o si mes no, a menys persones. Us adjunto el correu que vaig enviar a l’empresa ATAC de Roma.

**

Hola, El motivo de este correo electrónico es para explicar mi caso vivido el pasado lunes día 24 de octubre de 2022 en Roma. Yo, Coral, expongo que a las 9 de la mañana del lunes día 24 de octubre de 2022 compramos, mi amiga y yo, los billetes del bus en el quiosco de la Piazza San Silvestro y le preguntamos a un señor para ir a la Estación Termini que autobús teníamos que coger y nos dijo el número 85. Fuimos a la parada de la Piazza di san Claudio y subimos al bus. Eran aproximadamente entre las 09.00 y las 09.09 de la mañana. Subimos al bus y pasé la tarjeta por la máquina. Pueden comprobar las cámaras de seguridad. Soy alta, morena. Con el pelo largo. Iba vestida toda de color negro. Con un vestido negro, un chaleco negro y llevaba una maleta de ruedas pequeña de color gris plata. Entré y me puse de pie. A las dos o tres paradas, no recuerdo, justo pude sentarme debajo de la cámara de seguridad y al lado de la maquina de validar los billetes. El bus seguía su recorrido y en un momento determinado miramos el teléfono porque nos daba la sensación de que íbamos dirección contraria. Y efectivamente así era. Mi amiga, que iba conmigo, le preguntó al conductor si nos habíamos equivocado de dirección y el conductor dijo que sí. Como ya estábamos llegando a la última parada le preguntamos si podíamos quedarnos en el bus y muy amablemente nos dijo que sí. Así que así lo hicimos. A la vuelta, sube una señora mayor. Me pregunta si le puedo validar el billete. Le digo que si y hago exactamente lo mismo que hice con mi billete. Pensándome evidentemente que le estaba validando el billete, igual que como hice con el mío. No sé a qué hora, pero deberían ser las 10 y poco cuando sube la policía administrativa en el bus. Nos pide que les enseñemos los billetes. Evidentemente se lo enseño, convencida que no he hecho nada malo. Me dice que ese billete no esta validado y prosigue a ponernos la multa. Le digo que yo he pasado el billete por la maquina y me dice que la maquina funciona perfectamente. Le digo que mire las cámaras y me dice que envíe una reclamación. Así, que esto es lo que estoy haciendo. Me multa a mí. A mi amiga. Y no multa a la señora mayor, deduzco que italiana. Evidentemente no quiero que multen a la señora, porque le validé yo misma el billete, pero como podrá comprobar en el video de las imágenes, todo sucedió exactamente como se lo estoy explicando. Y únicamente nos multaron a turistas. Así que pido, con este escrito, la solicitud del video donde salgo yo y que me demostréis que yo no tuve la intención de no validar el billete, así como una vez revisadas las imágenes, solicito el reembolso del mismo importe de 54,90€ a mi tarjeta. Ante cualquier duda no dudéis en poneos en contacto conmigo. Muchas gracias

**

Doncs bé, afegir que evidentment en aquest viatge ens van multar únicament a 5 turistes (274,50€ en 5 minuts), i en el moment que va pujar la policia administrativa al bus, miraculosament es va buidar bastant. Ara ja se que van vestits amb un jersei gris i pantalons negres, però evidentment, com que no havia fet res dolent, no havia d’amagar-me de res. Ens vam quedar bastant en xoc, ja que vam veure clarament a que “anaven a pels turistes”. O deu ser que els turistes no sabem validar tiquets. Vam arribar a l’estació termini i vam deixar les maletes. Encara passàvem tot el dia per Roma i les deixàvem allà. Així que al tornar cap al centre, vam tornar a comprar bitllets. Vam pujar al bus i em vaig assegurar que el bitllet estava perfectament validat. A la mateixa parada que nosaltres puja una parella, turistes, amb algun problema per validar el bitllet. M’aixeco del meu seient i els ajudo a validar-lo. Dedueixo que eren italians però no de Roma, ja que vam parlar amb italià. A la següent parada pugen tres dones d’argentina. Tenen problemes amb validar el bitllet i faig el mateix. M’aixeco i els ajudo a validar. Estava tant trista pel què havia passat feia uns minuts que no volia que es tornés a repetir. A la següent parada tornen a pujar al bus la policia administrativa. Eren uns altres. Orgullosíssima de la meva feina feta (validant tiquets) van baixar amb les mans buides. Vaig pensar, (unes paraules que no vull publicar), ja que haguessin tornat a fer 274,50€ en cinc minuts, només de turistes, ja que demanen a qui els hi sembla, no a tots. Evidentment no tinc res en contra la policia, ja que fa la seva feina, però si contra aquest “sistema”.

Aquest 2022 he estat a Roma 3 vegades. Al gener, al maig i a l’octubre. A l’octubre vaig enganxar la presa de govern i derivats. Vaig enganxar tenir els carrers blindats i tallats per arribar al apartament, ja que el teníem a darrera del Parlament. I vaig veure de forma exagerada, com la presencia policial, totes les policies existents d’italia, es feien veure. Ni al gener, ni al maig en vaig veure tanta. I no em refereixo a la protecció del govern ni als monuments, sinó al carrer, als transports públics… No se si pot tenir alguna cosa a veure, o no, ja que últimament m’han comentat que aquest tema és bastant habitual a Roma i a italia en general.

Bé, continuo.

Tal i com ens va indicar la policia, vam pagar la multa al moment. Ens va dir textualment que o pagàvem allà els 50€ i pico o que en 5 dies hauríem de pagar 100€. I que féssim la reclamació a posteriori.

Evidentment vam fer cas al què ens deia la policia i al arribar a casa vaig fer el correu adjunt anterior. Doncs bé, la resposta seva és: We inform you that with the payment you have implicitly accepted the administrative penalty and therefore it is not possible to appeal or request the reimbursement of the penalty. Kind regards, Customer Care Atac S.p.A.

Us podeu imaginar la meva cara al llegir-ho, suposo.

Clar, d’aquí em surten moltes preguntes, dubtes…

– Resulta que la legislació italiana diu que en el moment que pagues la multa, és que l’acceptes. Però clar, a mi la policia em va enganyar. Primer que jo no sabia la legislació, i segon que si la policia em diu una cosa, jo m’ho crec.

– El policia inclús em va marcar amb bolígraf a on havia de fer la reclamació. – Com és que nomes ens van multar a turistes?

– Com s’ha de fer si et multen? S’ha de pagar al moment? No?

I la historia no acaba aquí. A la nit, anant cap al aeroport, vam agafar el tren. Com us podeu imaginar, cada vegada que agafàvem un transport públic ens asseguràvem haver-ho validat bé, doncs bé, unes noies espanyoles els va passar exactament el mateix. Però el revisor no va ser tant “simpàtic” com el nostre policia del bus. A les noies del tren si que les va amenaçar. Els hi va dir, o pagueu 68€ ara cada una o aviso a la policia i doneu la documentació directament a ells. Ja se que no és el meu tema, però ens vam quedar tant parats i en xoc que el mateix dia no paréssim de veure casos així, que lamentablement, no se que està passant a Roma. I el turista esta completament indefens.

Evidentment que sempre hi ha llestos, gent que no vol pagar, però us puc garantitzar que tots els casos que us estic explicant tots teníem la intensió de fer-ho bé.

Nosaltres ja no tenim res a fer, però us ho he volgut explicar ja que si hi podeu donar veu i així intentar evitar que passi mes, jo estaria molt contenta.

Moltes gràcies